Junior Bake Off Vlaanderen

Creatieve grenzen verleggen

Op deze pagina laat ik jullie graag even meegenieten van het grootste avontuur dat ik tot dusver mocht beleven: mijn deelname aan Junior Bake Off Vlaanderen!

Tijdens de eerste lockdown in de Coronaperiode mocht ik als leerling in het eerste middelbaar, maanden aan een stuk fysiek niet meer naar school. Om de tijd te doden, begon ik te koken voor mijn ouders. Ik leerde gaandeweg alles aan mezelf, aan de hand van recepten en filmpjes op het internet. Even later, op vraag van mama, kwam daar ook het "bakken" bij.

Gemotiveerd door de positieve reacties die ik kreeg, begon ik meer en meer te bakken voor familie, buren, vrienden en collega's van mijn ouders.

Een collega van mijn papa heeft me uiteindelijk dat laatste duwtje in de rug gegeven, en heeft me zonder medeweten van mijn ouders ingeschreven voor Junior Bake Off Vlaanderen: het begin van een ongelooflijk avontuur! #bakeoffvl #Play4

Aflevering 1

Moeilijke start

Aflevering 1 was een moeilijke start voor me. Ik had behoorlijk wat zenuwen want alles was nieuw: de bakkerstent, de keukentoestellen en de camera's. Maar gelukkig moest er op het einde van deze aflevering niemand naar huis.

In de technische proef maakte ik "cakepops" van mijn van mama en papa.  Als spektakelstuk maakte ik mijn droomhuis in koek op basis van munt, sinaasappel en gember. Een verrassende smaakcombinatie, maar wel heel lekker!

Foto's: ©PlayMedia

Aflevering 2

Bakkertje van de week

Het thema in de tweede aflevering was "hemel en hel". Ik heb alles uit de kast gehaald om mijn moeilijke start van de eerste week, terug goed te maken.

In de technische proef moesten we "religieuses" maken. Mijn duiveltjes vielen in de smaak bij de jury, want ik werd winnaar van deze technische proef.

Voor het speltakelstuk koos ik voor het thema "hel". Omdat ik een gloeiende hekel heb aan champignons, maakte ik een rolbiscuit in de vorm van een boomstam met daarop een bosje "champignons". De vlammen zorgden voor het échte vurig effect van de "hel". De vulling was een mascarponevulling met chocolade. Om alle smaken harmonieus samen te brengen was er nog een karamelsausje bij.

De jury verkoos me tot "bakkertje van de week". Ze belandde ik letterlijk van de "hel" in aflevering 1, helemaal in de "hemel" in aflevering 2.

Foto's: ©PlayMedia

Aflevering 3

ChocOdiel

Week van de "liefde"! Het was een aflevering vol liefde en chocolade.

In de technische proef maakten we "roze brillen" uit zandkoek.

Voor het spektakelstuk moesten we aan de slag met "chocolade", om een ode te brengen aan iemand die ons heel nauw aan het hart ligt.

Ik koos ervoor om een taart te maken voor Odiel, mijn hondje. Ik maakte een chocoladecake met mascarponevulling in combinatie met verse kriekenconfituur en afgewerkt met zeste van sinaasappel. Ik bekleedde de taart met rolfondant.

Voor de afwerking heb ik chocolade getempereerd om daarmee een hondenhokje en hondenpootjes te maken. Ik bracht ook nog botjes aan gemaakt uit zandkoek, speelgoedballetjes, Odiel zijn oranje halsbandje rond de taart en verbodsbordjes (want Odiel mag geen chocolade eten).

Ook al was het die dag heel warm in de bakkerstent, was ik best tevreden over mijn ChocOdiel.

Foto's: ©PlayMedia

Aflevering 4

Bockie Chips

Met als speciale gast Bockie De Repper was dit een ontzettend fijne, zotte en grappige aflevering.

Ik startte de aflevering goed door de technische proef te winnen. Daarin moesten we onze artistieke vaardigheden uit de kast halen, om het gezicht van Bockie na te maken in een "Bockie Cake". Niet zo simpel, maar wel heel leuk.

Door mijn goede start, kon ik met wat meer vertrouwen beginnen aan de "illusietaart" die we moesten maken van Bockie zijn favoriete eten.

Ik besloot om voor Bockie zijn eigen chips te gaan ontwerpen, met een bijhorend promostandje voor in de winkel. De zak voor de chips heb ik volledig zelf ontworpen en werd ook voorzien van een nieuw logo in de vorm van de kenmerkende pet, die Bockie steeds op zijn hoofd draagt.

Binnenin zag de illusietaart er heel anders uit dan aan de buitenzijde. Ik maakte een pistachecake met passievruchtenvulling. De chips maakte ik uit amandelkoekjes, die je in de gewenste vorm moet krullen terwijl ze nog warm zijn.

Heel fier op het eindresultaat, leverde me dit een ticket op voor de halve finale!

Foto's: ©PlayMedia

Halve finale

Nooit opgeven !

Wat een aflevering!

Het thema van deze aflevering is "dieren", en mijn hondje Odiel mocht ook even mee opdraven in het begin van deze aflevering, aan de zijde van een geitje en twee lama's.

De technische proef was een speciaal verzoek van jurylid Dominique Persoone. Hij is ambassadeur van "de bij" en vroeg aan ons om een honingtaart te maken. De proef verliep vrij goed voor mij, en ik behaalde een mooie tweede plaats.

Vol goede moed begon ik aan het spektakelstuk, waarbij we macarons moesten maken in de vorm van een dier.

Ik koos er voor om "vlindertjes" te maken. Absoluut geen eenvoudige opdracht, en halverwege deze proef sloeg het noodlot dan helaas ook toe voor mij… en mislukten mijn macarons: ze waren gebarsten en hadden ook niet het zo belangrijke "voetje" onderaan.

Met slechts nog iets meer dan een uur op de klok, besloot ik om niet bij de pakken te blijven zitten. Ik ben meteen volledig opnieuw begonnen. Een haast onmogelijke opgave was het om dit nog tot een goed einde te brengen binnen de resterende tijd…. maar ik ben er tot ieders verbazing toch in geslaagd.

Wat was ik fier! Het opende voor mij de deur naar de finale, en leerde me om nooit op te geven, ondanks de druk of een zware tegenslag onderweg.

Foto's: ©PlayMedia

Finale

Dé finale !!!

Wat een finale, een dag om nooit te vergeten. Een dag met vallen en opstaan en met heel veel emoties.

Het begon met de technische proef. Pralines maken samen met een beer uit witte chocolade, iets wat helemaal niet mijn ding was. Maar toch begon ik er met een grote smile aan. Helaas heb ik wat pech gehad, want mijn chocolade was niet correct getempereerd. Daardoor kwamen mijn pralines niet los uit de vorm, en kon ik niet het gewenste resultaat afleveren. Ik werd dan ook laatste in deze technische proef, en moest me tevreden stellen met de het feit dat de jury de vulling van mijn pralines heel lekker vond.

Ondanks deze tegenslag, begon ik terug met volle moed aan het spektakelstuk: de allerlaatste keer bakken in de tent van Junior Bake Off. Ik maakte een sprookjestaart met alles erop en eraan: een kroontje, een zelfgemaakt kasteel uit Isomalt als topper, mini macarons en eetbare bloemen. De insnijding in de taart, een "geode", moest alles nog extra spectaculair maken. Deze "geode" vormde wel een extra risico voor de stabiliteit van het geheel, maar ik wou écht alles uit de kast halen voor deze finale opdracht.

Ik maakte lagen van afwisselend vanillecake en limoencake. Tussen deze lagen cake, bracht ik afwisselend een vulling aan van frambozen of blauwe bessen. Voor de frisse toets in dit geheel, voegde ik nog wat verse munt toe. De taart werd aan de buitenkant afgewerkt met verschillende kleuren van rolfondant.

Deze opdracht was een ware strijd tegen de klok, maar ik was wel ontzettend blij met het eindresultaat...tot mijn taart, tijdens het wachten op de jury, begon te "dansen". Ze begon een beetje in te zakken. Gelukkig was de jury wel heel lovend over de smaken.

Ook al was de finale niet mijn beste aflevering, toch ben ik mega trots op wat ik bereikt heb. Ik stond toch wel in de finale van junior Bake Off hè!!

Een dikke dikke proficiat aan Fientje met je overwinning!! Je heb het zo hard verdiend! Bedankt @toertjesengebakjes en @baking_with_merel voor deze prachtige dag, voor deze prachtige afsluiter van zo een ongelooflijk avontuur!!

Ook bedankt aan @klaar_hammenecker @els_za en @gateau_thibaut voor de super goede begeleiding en zorgen achter de schermen.

Van harte dank aan de rest van de hele crew,  aan @missfoodwise, @dominiquepersoone en @jeroom.inc om dit programma top te maken. Bedankt dat jullie mij deze wonderlijke kans hebben gegeven!

En als laatste, bedankt aan mama en papa, voor alles wat jullie hebben gedaan en al de tijd die jullie hebben vrij gemaakt voor mij. Jullie waren mijn grootste supporters en jullie bleven altijd in mij geloven Maaike Putman & Bert De Backer

Alles heeft zijn einde, en ook aan dit fantastische sprookje komt een einde. Na maanden hiervoor te hebben geoefend, tijd te hebben vrijgemaakt, en heel lang te hebben moeten zwijgen, is het nu tijd om dit hoofdstuk af te sluiten...en aan nieuwe uitdaging te beginnen.

Dankjewel voor al de support!!

Vele groetjes, Louise

Foto's: ©PlayMedia